Jak rozliczać diety pracownika oraz przedsiębiorcy?
PYTANIE
Podatnik, PKPiR, wykonuje działalność gospodarczą w zakresie międzynarodowego transportu drogowego towarów. Przedsiębiorca, kierowca, przebywał w podróży służbowej od 1 do 3 września (transport towarów z Białegostoku do Berlina). Granicę polsko-niemiecką przekroczył 1.09.2019 r. o godz.18.00, a w drodze powrotnej granicę niemiecko-polską przekroczył 3.09.2019 r. o godz.18.00. Na terenie Niemiec przedsiębiorca przebywał 2 doby.
Czy za czas pobytu na terenie Niemiec przedsiębiorca ma prawo zaliczyć do kosztów uzyskania równowartość 2 diet x 49 euro = 98 euro (po przeliczeniu na złote), czy też tylko 30% z tej kwoty?
Według rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z 29.01.2013 r. wysokość diety w Niemczech wynosi 49 Euro.
Czy gdyby ww. podróż dotyczyła pracownika (kierowcy) kosztem uzyskania przedsiębiorcy byłaby kwota wypłaconych diet (98 euro), a dla pracownika byłaby to kwota w całości wolna od podatku dochodowego, czy też 30% wartości wypłaconych diet korzysta ze zwolnienia z podatku dochodowego, a nadwyżkę 70% x 98 euro należy zaliczyć do dochodów ze stosunku pracy i opodatkować?
Czy wysokość przysługujących diet w podróży zagranicznej (jeśli zostanie ustalona w umowie o pracę na poziomie niższym niż w rozporządzeniu) w danej firmie, aby była kosztem uzyskania przychodu musi być taka sama w odniesieniu do pracownika i przedsiębiorcy?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX