Jak rozliczać diety podczas podróży szkoleniowej?
PYTANIE
Pracownik uczestniczący w zagranicznej konferencji miał zapewnione w trakcie dnia konferencji następujące posiłki: śniadanie w hotelu i lekkie śniadanie serwowane przez organizatorów przed rozpoczęciem konferencji, posiłek w formie lunchu podawany ok. godz. 13:00 (duże zestawy lunchowe serwowane na zimno), w ciągu całego dnia dodatkowo przekąski w formie owoców i ciasta oraz kawa i herbata.
Jak w takim wypadku należy prawidłowo rozliczyć diety z tytułu podróży na konferencję, tj. czy dokonać potracenia za zapewnione śniadanie 15% i lunch 30% czy tylko za śniadanie 15%?
Czy z uwagi na to, że byłą to podróż szkoleniowa (na konferencje) pracodawca może przyjąć w tym wypadku inne zasady rozliczenia niż wynikające z przepisów o podróżach służbowych?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX