Jak przeprowadzić operację udzielenia rabatu na kasie fiskalnej w restauracji?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Nieaktualne, stan prawny na: 30 czerwca 2020 r.
Autor odpowiedzi: Jurek Marek
Odpowiedzi udzielono: 23 października 2015 r.

PYTANIE

Jak przeprowadzić operację udzielenia rabatu na kasie fiskalnej w restauracji?

W ośrodku wypoczynkowym w okresie sezonu pobierana jest opłata wstępu na plażę w wysokości 25 zł brutto. Każdy z klientów otrzymuje paragon z 23% VAT (tzw. wejściówkę), jeżeli dokona zakupu w restauracji, która jest na terenie ośrodka, to przedstawiając ww. paragon ma prawo do rabatu wysokości 25 zł brutto. Rozliczenie klienta: bilet wstępu: 20,32+ 23% VAT 4,67 = 25 zł. Przykładowe zakupy w restauracji: gastronomia 124 zł + 8% VAT 9,92 = 133,92 minus rabat kwotowy 25 zł. Klient płaci 108,92 zł.

Jak powyższy rabat przeprowadzić przez kasę fiskalną?

Które rozwiązanie jest prawidłowe:

1)

udzielenie rabatu po zakończeniu paragonu

2)

udzielenie rabatu dla każdego asortymentu usługi gastronomicznej?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX