Jak przeprowadzić operację udzielenia rabatu na kasie fiskalnej w restauracji?
PYTANIE
Jak przeprowadzić operację udzielenia rabatu na kasie fiskalnej w restauracji?
W ośrodku wypoczynkowym w okresie sezonu pobierana jest opłata wstępu na plażę w wysokości 25 zł brutto. Każdy z klientów otrzymuje paragon z 23% VAT (tzw. wejściówkę), jeżeli dokona zakupu w restauracji, która jest na terenie ośrodka, to przedstawiając ww. paragon ma prawo do rabatu wysokości 25 zł brutto. Rozliczenie klienta: bilet wstępu: 20,32+ 23% VAT 4,67 = 25 zł. Przykładowe zakupy w restauracji: gastronomia 124 zł + 8% VAT 9,92 = 133,92 minus rabat kwotowy 25 zł. Klient płaci 108,92 zł.
Jak powyższy rabat przeprowadzić przez kasę fiskalną?
Które rozwiązanie jest prawidłowe:
udzielenie rabatu po zakończeniu paragonu
udzielenie rabatu dla każdego asortymentu usługi gastronomicznej?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX