Jak prawidłowo ustalić wysokość diety przysługującej pracownikowi z tytułu podróży służbowej?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Nieaktualne, stan prawny na: 18 sierpnia 2023 r.
Autor odpowiedzi: Ziółkowski Paweł
Odpowiedzi udzielono: 18 marca 2013 r.

PYTANIE

Jak prawidłowo ustalić wysokość diety przysługującej pracownikowi z tytułu podróży służbowej?

Jak prawidłowo interpretować wysokość wypłacanej diety w przypadku, gdy pracownikowi przysługuje 1/2 diety tj. 1/2 * 30 zł = 15 zł, a pracownik korzystał z obiadu?

Czy w tym przypadku należy potrącić 50% z pełnej wysokości diety tj. 50% * 30 zł= 15 zł?

W takim przypadku dieta dla pracownika wynosiłaby "0" zł.

Czy też należy potrącić 50% z 1/2 należnej diety tj. 50% * 15 zł = 7,50 zł, wówczas pracownik otrzymał by dietę w wysokości 7,50 zł (15-7,50 = 7,50)?

Podobna sytuacja dotyczy otrzymanego śniadania.

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX