Jak prawidłowo rozliczyć koszt wynikający z podróży służbowej przedsiębiorcy wraz z pracownikiem?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Klimek Krzysztof
Odpowiedzi udzielono: 1 grudnia 2023 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

W listopadzie br. dwóch pracowników wraz z właścicielem firmy odbyli podróż służbową krajową. Trwała ona 8,5h. W rozliczeniu delegacji dołączyli fakturę na wyżywienie wraz z napojami alkoholowymi - (128 zł posiłki + 64 zł napoje). Faktura została opłacona kartą służbową jednego z pracowników. Naszym zdaniem pracownikom nie przysługuje dieta ze względu na zapewniony posiłek. Powstaje przychód dla pracownika w kwocie przekraczającej wartość diety (nadwyżka ponad 22,50 zł).

Czy nasze stanowisko jest poprawne i czy należałoby opodatkować i ozusować jedynie kwotę wyżywienia, czy wyżywienie + napoje (które są NKUP)?

Naszym zdaniem, dla właściciela firmy należy naliczyć dietę (w wysokości 50% - 22,50 zł), która będzie stanowić koszt dla firmy, natomiast wartość wyżywienia (1/3 kwoty z faktury) będzie podlegała rozliczeniu z właścicielem, a wartość napojów będzie stanowiła NKUP.

Czy nasze stanowisko jest poprawne?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX