Jak prawidłowo rozliczyć koszt wynikający z podróży służbowej przedsiębiorcy wraz z pracownikiem?
PYTANIE
W listopadzie br. dwóch pracowników wraz z właścicielem firmy odbyli podróż służbową krajową. Trwała ona 8,5h. W rozliczeniu delegacji dołączyli fakturę na wyżywienie wraz z napojami alkoholowymi - (128 zł posiłki + 64 zł napoje). Faktura została opłacona kartą służbową jednego z pracowników. Naszym zdaniem pracownikom nie przysługuje dieta ze względu na zapewniony posiłek. Powstaje przychód dla pracownika w kwocie przekraczającej wartość diety (nadwyżka ponad 22,50 zł).
Czy nasze stanowisko jest poprawne i czy należałoby opodatkować i ozusować jedynie kwotę wyżywienia, czy wyżywienie + napoje (które są NKUP)?
Naszym zdaniem, dla właściciela firmy należy naliczyć dietę (w wysokości 50% - 22,50 zł), która będzie stanowić koszt dla firmy, natomiast wartość wyżywienia (1/3 kwoty z faktury) będzie podlegała rozliczeniu z właścicielem, a wartość napojów będzie stanowiła NKUP.
Czy nasze stanowisko jest poprawne?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX