Jak prawidłowo obliczyć wysokość diety przysługującej pracownikowi za czas krajowej podróży służbowej?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Nieaktualne, stan prawny na: 27 lipca 2022 r.
Autor odpowiedzi: Skibińska Małgorzata
Odpowiedzi udzielono: 14 sierpnia 2013 r.

PYTANIE

Pracownik był w krajowej podróży służbowej od godziny 9:00 w dniu 27 czerwca 2013 r. do godz.16:30 w dniu 28 czerwca 2013 r. (1 pełna doba i 7,5 godziny).

Czy w sytuacji, gdy pracownik miał zapewnione śniadanie 28 czerwca 2013 r. to dieta wynosi 33,75 zł (45 zł-25%), czy 37,50 zł (30 zł-25% +15 zł)?

Czy też o 25% powinna być pomniejszona dieta niepełnej doby i wysokość jej w tym przypadku wynosiłaby 41,25 zł?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX