Jak prawidłowo ewidencjonować w KPiR towary spożywcze, które uległy zepsuciu lub gdy ich termin przydatności do spożycia minął?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Dąbrowska Dorota
Odpowiedzi udzielono: 29 listopada 2017 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Jak prawidłowo ewidencjonować w KPiR towary handlowe - sklep spożywczy, które uległy zepsuciu lub gdy termin przydatności do spożycia minął. Na tę okoliczność sporządzany jest protokół likwidacyjny w cenie zakupu towaru.

Czy prawidłowo jest stosowany zapis w KPiR wyksięgowanie ze znakiem minus towarów handlowych kwota - 300 zł / kol. 10/ i zaksięgowanie ze znakiem plus jako koszt uzyskania przychody kwota 300 zł /kol. 14/?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX