Jak opodatkować ryczałtem usługę gastronomiczną polegającą na sprzedaży posiłków oraz napoi alkoholowych i bezalkoholowych?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Radwan-Wiński Andrzej
Odpowiedzi udzielono: 4 lutego 2022 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Klient świadczy usługi gastronomiczne i przesyła faktury do biura rachunkowego. Treść usługi to usługa gastronomiczna na 8% i to wiem, że jest jedzenie, więc jako stawkę ryczałtu przypiszę stawkę 3% ryczałtu. Ale jak mam stawkę 23% jako usługa gastronomiczna w tym zawierają się napoje alkoholowe, i bezalkoholowe to jaką stawką ryczałtu powinnam opodatkować - 8,5% całość jako napoje? Klient nie wyszczególnia na fakturze dań i napojów odrębnie.

Czy ewentualnie zażądać, aby opisał mi co się zawiera na tej fakturze w tych usługach?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX