Jak opodatkować i ewidencjonować sprzedaż zup i bulionów za pośrednictwem strony internetowej?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Jabłoński Mariusz
Odpowiedzi udzielono: 5 maja 2020 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Podatnik w działalności gospodarczej nawiązał umowę z firmą, która będzie sporządzała dania wg przepisów podatnika. Wszelkie towary potrzebne do wytworzenia tych dań będzie kupować firma, z którą nawiązała współpracę. Zupy warzywne oraz z zawartością mięsa będą sprzedawane za pośrednictwem strony internetowej podatnika. Dodatkowo klient może zakupić np kefir, mleko lub cytrynę. Podatnik nie ma zezwolenia z sanepidu na sporządzanie tych zup, dlatego będzie to robić inna firma.

Podatnik ma kasę fiskalną, czy jeśli kupujący będą opłacać przelewem, czy sprzedaż ta musi być nabita na kasę fiskalną? Czy można wprowadzić opis sprzedaż zup?

Dania te będą rozwożone przez pracownika firmy, która te zupy będzie sporządzać. Podatnik będzie się rozliczał z tą firmą po sprzedaży danej partii zup.

Z jaką stawką VAT podatnik powinien sprzedawać te zupy?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX