Jak należy rozpatrywać porcje żywności - czy analizujemy, że zazwyczaj może spożyć ją jedna osoba podczas jednego posiłku?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Sosnowski Paweł
Odpowiedzi udzielono: 31 lipca 2023 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Czy prowadzący jednostkę handlu detalicznego, który oferuje klientom sałatki, śledzie w pojemnikach z tworzywa sztucznego powinien pobierać opłatę za wydane opakowanie (na podstawie ustawy z 11 maja 2001 r. o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej)?

Podmiot używa opakowań 1kg, 0,5kg, a także takich mniejszych 250 g, 125 g.

Jak należy rozpatrywać porcje żywności - czy analizujemy, że zazwyczaj może spożyć ją jedna osoba podczas jednego posiłku?

Jest to żywność do bezpośredniego spożycia, ale nie jest zazwyczaj spożywana bezpośrednio z pojemnika.

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX