Jak należy postępować z odpadami pokonsumpcyjnymi powstającymi w stołówkach placówek oświatowych?
PYTANIE
Pytanie dotyczy postępowania z odpadami ze stołówek (pokonsumpcyjne, przeterminowana żywność, serki itp.), które znajdują się w placówkach oświatowych.
Pod jakimi kodami powinno się klasyfikować tego typu odpady?
Czy wszystkie można sklasyfikować w grupie odpadów komunalnych jako kod 20 02 01 (odpady ulegające biodegradacji – kierowanie do kompostowni odpadów)?
Czy w przypadku, gdy szkoła ma podpisaną umowę z firmą na wywóz odpadów komunalnych, to ww. odpady mogą być również odbierane przez tę firmę, czy przez specjalistyczną do utylizacji?
Szkoła jest nieruchomością niezamieszkałą, a gmina nie objęła systemem nieruchomości niezamieszkałych, w związku z tym sami są zobowiązani zawierać umowy z firmami na odbiór odpadów.
Czy sama powinna złożyć wniosek o nadanie numeru rejestrowego w Bazie danych o odpadach (BDO) jako wytwórca ww. odpadów?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX