Jak na gruncie VAT należy traktować usługi polegające na przygotowywaniu pracownikom posiłków regeneracyjnych?

Pytania i odpowiedzi
Status: Aktualne
Autor odpowiedzi: Niedźwiedzka Małgorzata
Odpowiedzi udzielono: 10 marca 2006 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Oddaliśmy w dzierżawę pomieszczenie firmie, która zgodnie z przepisami BHP przygotowuje posiłki regeneracyjne dla naszych pracowników (praca w mikroklimacie - temperatura powyżej 25° C oraz dużym wydatku energetycznym). Firma dzierżawiąca pomieszczenie przygotowuje posiłki, podaje oraz sprząta stołówkę. Faktury za "posiłki regeneracyjne" wystawione są z 7% stawką VAT.

Czy te czynności powinniśmy traktować jako usługi gastronomiczne? Czy mamy prawo do odliczenia VAT?

ODPOWIEDŹ

Full content available after logging in to LEX

Log in to LEX | Don't use LEX programs yet? Order test access