Jak interpretować zakaz handlu w niedzielę dla sklepu przy piekarni?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Suchanowska Joanna
Odpowiedzi udzielono: 29 stycznia 2018 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Osoba fizyczna prowadzi działalność gospodarczą - piekarnię i sklep spożywczy bezpośrednio przy piekarni. W sklepie tym sprzedawane są świeże wyroby z piekarni. Sklep spożywczy należy do sieci handlowej. Działalność przeważająca zgodnie z PKD to: 1071Z Produkcja pieczywa; produkcja świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek. Sprzedaż detaliczna z przewagą żywności, napojów i wyrobów tytoniowych (PKD 4711Z) stanowi działalność dodatkową (nie przeważającą). W piekarni wyroby wypiekane są w niedziele do godziny 10:00 i sprzedawane w sklepie czynnym do godziny 21:00.

Czy zakaz handlu w niedziele obowiązujący od marca tego roku oznacza, że sklep przy piekarni powinien być wtedy zamknięty? Czy istnieje możliwość sprzedaży w niedziele, w które obowiązywać będzie zakaz handlu, w sklepie tylko i wyłącznie pieczywa i ciast? Czy ze względu na to, że sklep należy do sieci sklepów w niedziele z zakazem handlu musi być zamknięty jak pozostałe sklepy z sieci?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX