Jak grupa producencka powinna ewidencjonować przyjęcie i wydanie towaru w postaci trzody?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Leszczyńska-Trochonowicz Dagmara
Odpowiedzi udzielono: 22 kwietnia 2010 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Grupę producencką tworzą podatnicy VAT i rolnicy ryczałtowi. Grupa kupuje trzodę od członków grupy i sprzedaje zakładowi mięsnemu. Grupa wysyła trzodę do zakładu w celu uboju i dopiero po kilku dniach (ok. 7 dni) otrzymuje z zakładu rozliczenie wagi poubojowej i przystępuje do wystawiania faktury sprzedaży na zakład mięsny, natomiast poszczególni rolnicy fakturują grupę.

Czy istnieje inna niż na podstawie tak wystawionych faktur potrzeba rozliczania i ewidencjonowania zdarzeń w postaci wydania trzody zakładowi i przyjęcia przez grupę trzody od rolników? Jaki byłby najprostszy i najwłaściwszy model księgowań zdarzeń w grupie?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX