Jak ewidencjonować na kasie rejestrującej i jak ustalić podstawę opodatkowania w przypadku świadczenia usług turystycznych?
PYTANIE
Stowarzyszenie prowadzące działalność gospodarczą oraz statutową prowadzi działalność hotelarską i gastronomiczną, a także organizuje obozy zimowe i letnie dla dzieci i młodzieży. Jest to realizowane w ramach działalności gospodarczej. W ramach organizacji obozu ponosi koszty usług własnych (wynagrodzenie kadry, wyżywienie, nocleg) oraz koszty usług obcych (transport, ubezpieczenie). Dla przykładu koszt usługi własnej na osobę to 300 zł, koszt usługi obcej to 100 zł. Uczestnik wpłaca gotówką lub na konto kwotę 500 zł. Przy czym kwota zaliczki to 250 zł.
Czy prawidłowym tokiem rozumowania będzie, jeśli zaprognozujemy, iż koszty usług własnych to 75%, a usług obcych 25%, a zatem stawką 23% należy objąć (250 zł x 75%) = 187,50 zł z kolei stawką 0% zero techniczne (250 zł x 25% ) = 62,50 zł?
Czy jeśli przyjmiemy taką proporcję, to należy na kasę fiskalną zafiskalizować kwotę 187,50 zł w stawce 23%, a 62,50 w stawce 0% zero techniczne; czy może należy całość zafiskalizować 250 zł na zerze technicznym jako procedura VAT marża, a później rozliczyć prognozę marży, np.: w excelu i do JPK wprowadzić VAT 23% z kwoty 187,50 zł?
Niestety często na dzień rozliczenia wydarzenia proporcją usług obcych i własnych jest inna niż w momencie prognozowania. W związku z tym potem stawka 23% i 0% wychodzi zupełnie inaczej niż w prognozie. Fiskalizowanie pierwszym sposobem powoduje problem przy rozliczeniu, ponieważ stawki są błędne na paragonie, nie mówiąc o tym, że ktoś czasami zażąda faktury VAT i wtedy trzeba ją korygować.
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX