Ile czasu należy wykonywać pracę na otwartej przestrzeni w okresie zimowym, aby powstał obowiązek zapewnienia pracownikowi posiłku profilaktycznego?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Ambroziewicz Maciej
Odpowiedzi udzielono: 23 października 2014 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

W rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów, jest określony obowiązek zapewnienia przez Pracodawcę posiłków pracownikom wykonującym prace w warunkach szczególnie uciążliwych, w szczególności w § 3 w pkt 3: - związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym; za okres zimowy uważa się okres od dnia 1 listopada do dnia 31 marca.

Jak należy rozumieć sformułowanie "wykonywanie pracy na otwartej przestrzeni"?

Czy pracownik co do zasady powinien pracować na otwartej przestrzeni (domyślnie przez cała zmianę), czy np. przez 4 godziny w ciągu zmiany?

Czy wystarczy jakikolwiek czas krótszy np pół godziny w ciągu zmiany roboczej?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX