Czy zużyte podłoże do produkcji pieczarek oraz odcieki powstałe w wyniku jego zraszania można wykorzystać jako naturalny nawóz?
PYTANIE
Osoba fizyczna na terenie własnej pieczarkarni produkuje podłoże do uprawy pieczarek. Podłoże produkowane jest z obornika końskiego mieszanego z pomiotem kurzym i gipsem, a następnie poddawane procesom fermentacji, w wyniku czego powstaje gotowe podłoże, które po zużyciu wykorzystywane jest jako nawóz.
Podczas uprawy pieczarek do prawidłowego ich wzrostu następuje ich zraszanie, a powstałe odcieki odprowadzane są do studzienek znajdujących się poza budynkiem pieczarkarni.
Czy zużyte podłoże należy traktować jako odpad?
Jeśli tak, to do jakiego rodzaju odpadu należy je zakwalifikować?
Czy zużyte podłoże z hodowli pieczarek można zastosować do zagospodarowania rolniczego jako naturalny nawóz?
Czy do produkcji podłoża osoba fizyczna powinna ubiegać się o zezwolenie na przetwarzanie odpadów?
Czy odcieki powstałe w wyniku zraszania podłoża należy traktować jako odpad?
Jeżeli tak, to do jakiego rodzaju należy je zakwalifikować?
Czy odcieki powstałe w wyniku zraszania podłoża można wykorzystywać jako nawóz naturalny i wywozić na pola uprawne?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX