Czy zamówienie na różne artykuły spożywcze można szacować osobno?
PYTANIE
Szkoła dysponuje własną kuchnią, na potrzeby której realizuje zamówienia na dostawy produktów spożywczych, tj. nabiał, pieczywo, mięso i produkty mięsne oraz pozostałe (np. warzywa, owoce, makarony, mrożonki, jaja i inne artykuły spożywcze). Łączna wartość całego zaopatrzenia kuchni w ciągu roku kalendarzowego wynosi ok. 330.000 zł brutto, natomiast wartość poszczególnych rodzajów asortymentu do tej pory nie przekroczyła 130.000 zł.
Czy należy przeprowadzić postępowanie o udzielenie zamówienia wg p.z.p. na całość artykułów spożywczych z podziałem na części?
Czy wolno przeprowadzić zapytania ofertowe zgodnie z wewnętrznym regulaminem udzielania zamówień dotyczącym wyłączenia stosowania p.z.p. ze względu na zróżnicowany asortyment przedmiotu zamówienia?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX