Czy zakup restauracji uprawnia do ujęcia wchodzących w jej skład środków trwałych jednorazowo?
PYTANIE
Klient zakupił zorganizowaną część przedsiębiorstwa - restaurację. W specyfikacji do umowy ma wyszczególnione: przepisy potraw, baza klientów, kontakty do dostawców, wiedza know how, materiały graficzne, zamrażarka, grill. stół chłodniczy, lada chłodnicza, grill, frytkownica, monitoring, wyposażenie lokalu: stoły, krzesła, telefon, talerze, sztućce, szklanki.
Czy ja mogę to wrzucić jednorazowo na środki trwałe i amortyzować? Jeśli tak to jaka stawka amortyzacji? Czy powinnam odrębnie wycenić wszystkie elementy ze specyfikacji i wtedy część wrzucić w jednorazową amortyzacje a część w amortyzację w czasie? Jaki symbol KŚT wtedy ewentualnie wybrać?
Klient prowadzi działalność na zasadach ogólnych w formie jednoosobowej działalności gospodarczej.
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX