Czy zakład zajmujący się konfekcjonowaniem artykułów spożywczych, na terenie którego nie funkcjonuje szczelnie zamknięty system kanalizacji, powinien uzyskać pozwolenie wodnoprawne na wprowadzenie wody opadowej do środowiska?
PYTANIE
Czy zakład zajmujący się konfekcjonowaniem artykułów spożywczych, na terenie którego nie funkcjonuje szczelnie zamknięty system kanalizacji, powinien uzyskać pozwolenie wodnoprawne na wprowadzenie wody opadowej do środowiska?
Wody opadowe z utwardzonej powierzchni terenu poprzez spadki spływają do studzienek (bez połączenia z innymi urządzeniami kanalizacyjnymi - zbiornik ściekowy szczelny betonowy, opróżniany cysterną specjalistycznej firmy). Część wody poprzez wyżwirowane studzienki przedostaje się do gruntu, a niewielka ilość wyparowywuje. Zakład nie odprowadza więcej niż 5 m sześciennych ścieków na dobę. Woda opadowa z dachów budynków gromadzona jest w szczelnie zamkniętym zbiorniku. Wodę wykorzystuje się do podlewania terenów zielonych.
Czy w opisanej sytuacji zakład powinien uzyskać pozwolenie wodnoprawne?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX