Czy zakład prowadzący rozbiór mięsa zalicza się do przedsięwzięć mogących potencjalnie znacząco oddziaływać na środowisko?
PYTANIE
Inwestor planuje wybudować sklep mięsny, wraz z zakładem rozbioru mięsa (półtusz) na parterze oraz restaurację na piętrze. Surowe mięso bez dalszego przetwarzania będzie sprzedawane w sklepie.
Czy rozbiór mięsa jest traktowany jako przetwórstwo?
Czy w tym przypadku zakład będzie kwalifikował się do przedsięwzięć mogących potencjalnie znacząco oddziaływać na środowisko, zgodnie z § 3 ust. 1 pkt 92 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 9 listopada 2010 r. w sprawie przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko – dalej r.p.z.o.ś., jako instalacja do przetwórstwa owoców, warzyw, ryb lub produktów pochodzenia zwierzęcego, z wyłączeniem tłuszczów zwierzęcych, o zdolności produkcyjnej nie mniejszej niż 50 t na rok?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX