Czy zakład powinien zawsze uwzględniać - plan zarządzania hałasem, plan zarządzania odorami, wykaz zużycia wody, energii i surowców oraz strumieni ścieków i gazów odlotowych, plan na rzecz efektywności energetycznej?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Gall Marek
Odpowiedzi udzielono: 30 sierpnia 2022 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Zgodnie z konkluzjami BAT dla przemysłu spożywczego, produkcji napojów i mleczarskiego zakład powinien opracować i wdrożyć system zarządzania środowiskowego.

Czy powinien on zawsze uwzględniać wymienione w BAT1: plan zarządzania hałasem (zob. BAT 13), plan zarządzania odorami (zob.BAT 15), wykaz zużycia wody, energii i surowców oraz strumieni ścieków i gazów odlotowych (zob. BAT 2), plan na rzecz efektywności energetycznej (zob. BAT 6a)?

Dalej z treści BAT 13 i BAT 15 wynika, że ma to zastosowanie jedynie w przypadkach, w których oczekuje się, że obiekty wrażliwe odczują dokuczliwość lub gdy występowanie zostało udowodnione.

Czy nie wynika z tego, że np. plan zarządzania hałasem powinien być uwzględniony w systemie tylko wtedy, gdy zostanie udowodniona uciążliwość hałasowa?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX