Czy zakład powinien zawsze uwzględniać - plan zarządzania hałasem, plan zarządzania odorami, wykaz zużycia wody, energii i surowców oraz strumieni ścieków i gazów odlotowych, plan na rzecz efektywności energetycznej?
PYTANIE
Zgodnie z konkluzjami BAT dla przemysłu spożywczego, produkcji napojów i mleczarskiego zakład powinien opracować i wdrożyć system zarządzania środowiskowego.
Czy powinien on zawsze uwzględniać wymienione w BAT1: plan zarządzania hałasem (zob. BAT 13), plan zarządzania odorami (zob.BAT 15), wykaz zużycia wody, energii i surowców oraz strumieni ścieków i gazów odlotowych (zob. BAT 2), plan na rzecz efektywności energetycznej (zob. BAT 6a)?
Dalej z treści BAT 13 i BAT 15 wynika, że ma to zastosowanie jedynie w przypadkach, w których oczekuje się, że obiekty wrażliwe odczują dokuczliwość lub gdy występowanie zostało udowodnione.
Czy nie wynika z tego, że np. plan zarządzania hałasem powinien być uwzględniony w systemie tylko wtedy, gdy zostanie udowodniona uciążliwość hałasowa?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX