Czy zakład mięsny posiadający własną podczyszczalnię ścieków powinien mieć pozwolenie wodnoprawne na odprowadzanie ścieków?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Wyszogrodzki Michał
Odpowiedzi udzielono: 22 czerwca 2021 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Zakład mięsny posiadający własną podczyszczalnię ścieków wprowadza podczyszczony ściek do kanalizacji miejskiej. Max. wartości, jakie spełnia ściek podczyszczony wprowadzany do kanalizacji miejskiej to: subst. rozp. = 1150mg/l, BZT5 = 700 mg/l, Zawiesiny = 330 mg/l, Tłuszcze = 50 mg/l, ChZT = 1000 mg/l, Chlorki = 400 mg/l, Siarczany = 300 mg/l, WW rop. = 15 mg/l, pH = 6,5-9, temp.max. = 35 stopni C. Obecnie zakład nie posiada pozwolenia wodnoprawnego na odprowadzanie ścieków, gdyż ściek nie zawiera szczególnie szkodliwych zanieczyszczeń.

Czy jest to prawidłowy kierunek i nie ma obowiązku posiadania takiegoż pozwolenia?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX