Czy wytworzone w wyniku prowadzonej działalności gastronomicznej i hotelowej odpady można zaklasyfikować jako odpady komunalne?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Posański Krzysztof
Odpowiedzi udzielono: 8 marca 2024 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Przedsiębiorca prowadzący w dzierżawionym od Gminy dużym lokalu gastronomicznym (posiadającym co najmniej ponad 150 miejsc konsumpcyjnych oraz kilka pokoi hotelowych) od pewnego czasu przestał uiszczać opłaty za odbiór odpadów wytwarzanych w wyniku prowadzonej działalności gospodarczej. W związku z powyższym operator realizujący zadania w zakresie odbioru odpadów przestał je odbierać od przedsiębiorcy. Skutkiem tego wytworzone odpady składowane są na powierzchni ziemi w znacznych ilościach (do tej pory około 40 m³). Przedmiotowa sprawa została przekazana do straży gminnej, która może prowadzić postępowanie wykroczeniowe.

Czy straż gminna uprawniona jest na podstawie art. 9u ustawy z 13.09.1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach – dalej u.c.p.g. do przeprowadzenia kontroli tego przedsiębiorcy, którego powinna zawiadomić odpowiednio z wyprzedzeniem?

Czy wytworzone w wyniku prowadzonej działalności gastronomicznej i hotelowej odpady można zaklasyfikować jako odpady komunalne?

Czy mając na względzie ilość składowanych na powierzchni ziemi odpadów do prowadzenia przedmiotowej sprawy właściwy jest inny organ niż straż gminna?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX