Czy wskazanie odpowiednich czynników chłodniczych wprost blokuje możliwość zastosowania innych, spełniających wymaganie BAT, tj. czynników niezubożających warstwę ozonową oraz substancje o niskim współczynniku GWP?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Gall Marek
Odpowiedzi udzielono: 13 września 2022 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

W BAT 9 w decyzji wykonawczej ustanawiająca konkluzje dotyczące najlepszych dostępnych technik (BAT) w odniesieniu do przemysłu spożywczego, produkcji napojów i mleczarskiego zostało wskazane: Aby zapobiec występowaniu emisji substancji zubożających warstwę ozonową oraz substancji o wysokim współczynniku globalnego ocieplenia uwalnianych wskutek chłodzenia i mrożenia, w ramach BAT należy stosować czynniki chłodnicze bez potencjału niszczenia ozonu i o niskim współczynniku globalnego ocieplenia. Do odpowiednich czynników chłodniczych zalicza się wodę, dwutlenek węgla lub amoniak.

Czy wskazanie odpowiednich czynników chłodniczych wprost blokuje możliwość zastosowania innych czynników, spełniających wymaganie BAT, tj. czynników niezubożających warstwę ozonową oraz substancje o niskim współczynniku GWP?

W zakładzie jest eksploatowana duża instalacja chłodnicza wykorzystująca amoniak oraz kilka mniejszych wykorzystujących HFC (całość objęta jest pozwoleniem zintegrowanym).

Czy w mniejszych instalacjach wykorzystujących HFC należy wymienić czynniki?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX