Czy właściciel foodtruck'a wnioskując o zezwolenie na sprzedaż alkoholu przeznaczonego do spożycia w miejscu sprzedaży powinien zwrócić się do sanepidu o rozszerzeniu działalności o ogródek?
PYTANIE
Dotyczy wydania stałego zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych w foodtruck'u. Klient złożył wniosek o wydanie stałego zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych do 4,5% zawartości alkoholu oraz na piwo przeznaczonych w miejscu sprzedaży. Do wniosku dołączył tytuł prawny do terenu, na którym postawi foodtruck'u oraz decyzję sanepidu o zatwierdzeniu ruchomej placówki gastronomicznej na samochód o nr rejestracyjnym itd.
Czy wystarczającym jest taka decyzja sanepidu, czy jednak klient powinien zwrócić się do sanepidu o rozszerzenia działalności o ogródek (tj. przynależny teren do spożycia alkoholu, ze wskazaniem adresu/punktu, na którym będzie sprzedaż napojów alkoholowych, zwłaszcza że dysponuje tytułem prawnym)?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX