Czy wartość dofinansowania posiłku będzie stanowiła dla pracownika opodatkowany przychód?
PYTANIE
Jesteśmy samodzielnym publicznym zakładem opieki zdrowotnej. Posiadamy własną stołówkę i umożliwiamy korzystanie pracownikom z drugich śniadań. Pracownik ponosi odpłatność do wysokości kosztów tzw. "wsadu do kotła". Zakład natomiast pokrywa różnicę do wysokości kosztów całkowitych posiłku.
Czy zakład pracy powinien do kosztów całkowitych posiłku doliczyć zysk w postać marży?
Czy dofinansowanie posiłku będzie dla zakładu kosztem uzyskania przychodu i czy jednocześnie będzie ono stanowiło przychód dla pracownika?
Jeśli będzie przychodem dla pracownika to czy należy ten przychód oskładkować składkami ZUS?
Czy w takiej sytuacji należy wystawić fakturę wewnętrzną tytułem nieodpłatnego przekazania usługi dla pracownika?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX