Czy w związku ze zmianą stawki VAT na homary i ośmiornice oraz inne skorupiaki, posiłki zawierające te produkty powinny być opodatkowane stawką 23%?
PYTANIE
W ramach działalności gospodarczej podatnik zajmuję się m.in. organizacją przyjęć okolicznościowych, takich jak wesela, komunie, chrzciny, studniówki, imprezy integracyjne. Na postawie podpisanej umowy z klientem umowy zobowiązuję się do przygotowania kompleksowej usługi, w skład której wchodzi usługa gastronomiczna (tj. przygotowanie i wydawanie posiłków do bezpośredniej konsumpcji) oraz udostępnienie sali, obsługa kelnerska i dekoracja sali. Świadczone usługi podlegają opodatkowaniu 8% stawką VAT, kawa, herbata, napoje - 23%.
Czy w związku ze zmianą stawki VAT na homary i ośmiornice oraz inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne (m.in. kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże, ślimaki oraz przetwory z nich, kawior, czy posiłki zawierające te produkty powinny być opodatkowane stawką VAT - 23%?
Czy wystarczający byłby następujący opis na paragonie:
- usługa gastronomiczna - posiłki - wg stawki 8%,
- usługa gastronomiczna - posiłki - wg stawki 23%,
- usługa gastronomiczna - napoje - wg stawki 8%,
- usługa gastronomiczna - napoje - wg stawki 23%?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX