Czy w zakładzie produkującym wyroby czekoladowe występuje bezpośredni i świadomy kontakt z SARS-CoV-2?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Milczarek Kamila
Odpowiedzi udzielono: 23 kwietnia 2021 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Czy narażenie związane z COVID-19 w zakładzie produkującym wyroby czekoladowe będzie związane z narażeniem zawodowym czy wynikającym z ogólnych warunków epidemicznych w kraju?

Na stronie PIP można znaleźć takie rozróżnienie. Załącznik nr 2 do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 22.04.2005 r. w sprawie szkodliwych czynników biologicznych dla zdrowia w środowisku pracy oraz ochrony zdrowia pracowników zawodowo narażonych na te czynniki (Dz.U. poz. 716 ze zm.) – dalej r.cz.b., wymienia prace w zakładach produkujących żywność. W zakładzie produkującym wyroby czekoladowe narażenie na COVID-19 wynika z kontaktów interpersonalnych jak w przypadku innych zakładów produkcyjnych nie związanych z produkcją żywności.

Jak interpretować załącznik nr 2 do r.cz.b. (zakłady produkujące żywność) w stosunku do COVID-19 jako czynnika biologicznego z grupy III?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX