Czy w ocenie ryzyka zawodowego należy uwzględnić czynniki chemiczne, dla których w prawie krajowym nie ustalono wartości NDS?
PYTANIE
Czy pracodawca zgodnie z przepisami krajowymi ma obowiązek wykonywania pomiarów czynników szkodliwych wyłącznie dla substancji zdefiniowanych w karcie charakterystyki w sekcji SEKCJI 8: KONTROLA NARAŻENIA (podsekcja 8.1 Parametry dotyczące kontroli), dla których określono w krajowych przepisach NDS, NDSch, NDSP?
Co w przypadku, kiedy ryzyko narażenia np. przez wdychanie mogą powodować inne składniki tej substancji (wykazane w sekcji SEKCJA 3: Skład/informacja o składnikach) ale nie wylistowane w sekcji 8 lub nie posiadające NDŚów?
Jak ma postąpić pracodawca wobec sytuacji, kiedy pomimo braku przekroczeń NDŚów wskazanych w karcie charakterystyki, pracownicy są prawdopodobnie narażeni na oddziaływanie pozostałych składników substancji (incydenty dotyczące alergii, bólu głowy) spoza tych wskazanych w sekcji 8?
Czy należy się posłużyć się normami europejskimi, bądź międzynarodowymi standardami (jakimi) aby wytypować, które to mogą być substancje oraz następnie sprawdzić na drodze pomiarowej że ewentualne limity (inne niż określone krajowymi przepisami) nie są przekroczone?
Czy raczej temat z punktu widzenia wymagań krajowych przepisów dotyczących BHP jest wyczerpany (brak NDŚów – brak dalszych działań związanych z pomiarami składników) i pracodawca powinien (może) wyłącznie wdrożyć odpowiednie rozwiązania techniczne (poprawa wentylacji, zastosowanie ŚOI, itp)?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX