Czy używane w punkcie gastronomicznym naczynia jednorazowe wykonane np. z otrębów pszennych powinny być wliczane do masy opakowań pozostałych i uwzględnione przy obliczeniu poziomów odzysku i recyklingu?
Pytania i odpowiedzi
Status: Nieaktualne, stan prawny na: 31 grudnia 2021 r.
Odpowiedzi udzielono: 28 stycznia 2021 r.
PYTANIE
Czy używane w punkcie gastronomicznym wydającym posiłki na wynos naczynia jednorazowe wykonane np. z otrębów pszennych powinny być wliczane do masy opakowań pozostałych i uwzględnione przy obliczeniu poziomów odzysku i recyklingu?
Według informacji uzyskanych od producenta, produkcja tego typu naczyń opiera się na prasowaniu otrębów w wysokiej temperaturze i wysokim ciśnieniu, bez użycia klejów i konserwantów. Ponadto producent zapewnia, że tego typu naczynia są w 100% jadalne, czyli przynajmniej w teorii wydanie posiłku na takim talerzu nie powoduje powstania odpadu (klient może go zjeść).
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX