Czy usługi gastronomiczne świadczone dla pasażerów na promach i usługi hotelowe świadczone na promie podczas postoju w porcie należą do usług, które będą musiały być ewidencjonowane przy zastosowaniu kas online?
Pytania i odpowiedzi
Status: Nieaktualne, stan prawny na: 30 kwietnia 2019 r.
Odpowiedzi udzielono: 10 kwietnia 2019 r.
PYTANIE
Zgodnie z podpisaną nowelizacją ustawy o VAT dotyczącą "kas fiskalnych" podatnicy mogą prowadzić ewidencję sprzedaży przy zastosowaniu kas rejestrujących z elektronicznym lub papierowym zapisem kopii w terminie do dnia 30 czerwca 2020 r. przy świadczenia usług związanych z wyżywieniem wyłącznie świadczonych przez stacjonarne placówki gastronomiczne, w tym również sezonowo, oraz usług w zakresie krótkotrwałego zakwaterowania.
Czy usługi gastronomiczne świadczone dla pasażerów na promach należy uznać za stacjonarną placówkę gastronomiczną?
Czy usługi hotelowe świadczone na promie podczas postoju w porcie (niezwiązane z rejsem) należy uznać jako usługi "krótkotrwałego zakwaterowania"?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX