Czy usługi gastronomiczne świadczone dla pasażerów na promach i usługi hotelowe świadczone na promie podczas postoju w porcie należą do usług, które będą musiały być ewidencjonowane przy zastosowaniu kas online?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Nieaktualne, stan prawny na: 30 kwietnia 2019 r.
Autor odpowiedzi: Krywan Tomasz
Odpowiedzi udzielono: 10 kwietnia 2019 r.

PYTANIE

Zgodnie z podpisaną nowelizacją ustawy o VAT dotyczącą "kas fiskalnych" podatnicy mogą prowadzić ewidencję sprzedaży przy zastosowaniu kas rejestrujących z elektronicznym lub papierowym zapisem kopii w terminie do dnia 30 czerwca 2020 r. przy świadczenia usług związanych z wyżywieniem wyłącznie świadczonych przez stacjonarne placówki gastronomiczne, w tym również sezonowo, oraz usług w zakresie krótkotrwałego zakwaterowania.

Czy usługi gastronomiczne świadczone dla pasażerów na promach należy uznać za stacjonarną placówkę gastronomiczną?

Czy usługi hotelowe świadczone na promie podczas postoju w porcie (niezwiązane z rejsem) należy uznać jako usługi "krótkotrwałego zakwaterowania"?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX