Czy usługi cateringowe polegające na kompleksowym przygotowaniu dań i napojów na imprezy okolicznościowe można opodatkować 3% stawką ryczałtu?
PYTANIE
Firma zajmuje się świadczeni usług cateringowych. Usługi polegają na kompleksowym przygotowaniu dań i napojów na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe np. chrzciny, komunie, wesela oraz różnego rodzaju eventy. Potrawy i dania przygotowywane są z reguły na miejscu u klienta. Cześć dań może być również przygotowywana we własnym lokalu i później dostarczona do lokalu klienta. Przedmiotem usługi jest dostarczenie dań i napojów (oprócz napojów alkoholowych), ustalonych wcześniej z zamawiającym oraz obsługa kelnerska imprezy. Kucharka i pomocnicy na czas imprezy na bieżąco zajmują się podgrzewaniem dań i porcjowaniem. Usługa nie zawiera kosztów wynajęcia sali, wystroju i oprawy muzycznej. Te we własnym zakresie załatwia klient.
Czy istnieje możliwość zastosowania stawki ryczałtu 3% do opisanych wyżej usług cateringowych? Czy usługi cateringowe mogą być objęte kartą podatkową? W klasyfikacji PKWiU usługi gastronomiczne i cateringowe są oddzielnie grupowane. Jednak ustawa o ryczałcie definiując usługi gastronomiczne nie odwołuje się do PKWiU. Artykuł 4 ust. 1 pkt. 2 stanowi, że działalność gastronomiczna to usługi związane z przygotowaniem posiłków oraz sprzedażą posiłków i towarów. Co do karty podatkowej w załączniku nr 3 część 4 nosi nazwę gastronomia. Punkt 2 tabeli wskazuje na możliwość opodatkowania kartą usług w zakresie pozostałej działalności gastronomicznej. Czy usługi cateringowe świadczone w sposób opisany wyżej mogą być opodatkowane kartą wg pkt 2 tabeli?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX