Czy szkoła branżowa I stopnia w specjalnym ośrodku szkolno-wychowawczym powinna zapewnić uczniom produkty spożywcze, z których uczniowie przygotowują później potrawy i dania?
Pytania i odpowiedzi
Status: Aktualne
Odpowiedzi udzielono: 22 września 2023 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie
PYTANIE
Uczennica niepełnosprawna intelektualnie w stopniu lekkim uczęszcza do klasy pierwszej szkoły branżowej I stopnia w specjalnym ośrodku szkolno-wychowawczym. Kształci się w zawodzie kucharz i zajęcia praktyczne realizuje w pracowni szkolnej. Praktykowane jest, że uczniowie przynoszą produkty z domu, przygotowują z nich potrawy, a następnie zjadają je. Czy szkoła ma obowiązek zapewnić produkty, z których uczniowie przygotowują potrawy i dania? Jaka jest podstawa prawna realizacji tego zadania?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX