Czy sprzedaż kanapek na wynos w sklepie ogólnospożywczym powinna być ewidencjonowana przy zastosowaniu kasy online?
PYTANIE
Podatnik prowadzi sklep ogólnospożywczy. Oprócz wielu innych towarów oferuje sprzedaż wykonanych we własnym zakresie (przez pracowników sklepu) kanapki. Kanapki są przyrządzane w kilku wersjach, ale nie na życzenie klienta, tylko w większych ilościach przed rozpoczęciem sprzedaży w sklepie i w pierwszych godzinach pracy sklepu. Po wyczerpaniu zapasu kanapek nie są już przygotowywane kolejne na życzenie klientów. Sklep znajduje się w miejscu ogólnodostępnym, nie ma w nim stolików ani krzeseł czy innych miejsc, w których możliwe jest spożycie kanapek i są one sprzedawane wyłącznie na wynos, nie są dostępne naczynia i sztućce, kanapki są pakowane w bibułki i nie są w żaden specjalny sposób przyrządzane, np. podgrzewane, w sklepie nie ma ogólnodostępnej toalety czy szatni.
Czy w takiej sytuacji należy uznać sklep za stacjonarną placówkę gastronomiczną zobowiązaną do wprowadzenia od 1 stycznia 2021 r. kasy online?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX