Czy sprzedając żywność na wynos można uniknąć tych wszystkich procedur związanych z BDO, ewidencją oraz pobieraniem opłat od konsumentów?
PYTANIE
Dot. punktu gastronomicznego - kebab, pizza, napoje w szkle i w plastiku i w puszkach. Aby uniknąć obowiązku zgłoszenia do BDO, prowadzenia różnych ewidencji, pobierania opłat od konsumentów końcowych wystarczy: żywność w pojemnikach na wynos pakować w torby papierowe (zrezygnować z tzw. reklamówek, woreczków foliowych), żywność do bezpośredniego spożycia pakować w opakowania w całości tylko z papieru, używać sztućców wielokrotnego użytku - (choć one przecież do mnie nie wrócą?) oraz kubków tylko w całości papierowych.
Czy w ten sposób można uniknąć tych wszystkich procedur?
A co z opłatami opakowaniowymi za opakowania, w które pakuję i w zasadzie chyba wprowadzam towar?
Czy w ogóle sprzedając na wynos (chyba że klient przyjdzie ze swoim pojemnikiem) można uniknąć tych wszystkich procedur?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX