Czy sałatki, które są produkowane w tzw. fabryce przedsiębiorcy i fabrycznie zapakowane, a następnie sprzedawane w kilkudziesięciu punktach sprzedażowych, podlegają pod przepisy wdrażające Dyrektywę SUP?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Sosnowski Paweł
Odpowiedzi udzielono: 9 stycznia 2024 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Piekarnia posiada jedną jednostkę produkcyjną tzw. fabrykę, w której piecze pieczywo i ciasta. Posiada też kilkadziesiąt punktów sprzedażowych, w których sprzedaje swoje produkty - tzw. sklepy firmowe. W sklepach firmowych oprócz pieczywa sprzedaje też sałatki opakowane w jednorazowe pudełko z tworzywa sztucznego, w każdym pudełku jest 1 porcja. Sałatki przygotowywane są i pakowane we własnej jednostce produkcyjnej tzw. fabryce. Są fabrycznie zapakowane, a więc zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 posiadają kompletną etykietę informacyjną, banderolę zamykającą opakowanie oraz określony przez producenta termin ważności, który gwarantuje bezpieczeństwo od momentu zapakowania do dnia określonego terminu przydatności do spożycia, zgodnie z przepisami sanitarnymi w zakresie bezpieczeństwa żywności.

Czy sałatki opakowane w pudełka z tworzyw sztucznych, które są produkowane w tzw. fabryce przedsiębiorcy i fabrycznie zapakowane, a następnie sprzedawane w kilkudziesięciu punktach sprzedażowych (w piekarniach i cukierniach), podlegają pod nowe przepisy ustawy z 11.05.2001 r. o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej - dalej u.o.p. wdrażające Dyrektywę SUP?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX