Czy rozmieszczając na terenie zakładu dystrybutory ze źródlaną wodą, pracodawca spełnia wymagania w zakresie zapewnienia napojów zimnych i gorących pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych?
PYTANIE
Na terenie całego zakładu są rozmieszczone dystrybutory ze źródlaną wodą, które pozwalają na jej schłodzenie lub zagotowanie.
Czy w związku z powyższym pracodawca spełnia wymagania w zakresie zapewnienia napojów profilaktycznych zimnych i gorących pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwym (za wyjątkiem prac w mikroklimacie zimnym i gorącym), o których mowa w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów?
Jeżeli nie to proszę o podanie ekonomicznych rozwiązań i przykładów napojów zimnych i gorących oraz odpowiedź czy wtedy napoje muszą być dostarczane w formie gotowej czy można przekazywać ich komponenty (kawa, herbata, cukier, soki-koncentraty)?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX