Czy restauracja powinna odprowadzać corocznie na konto Marszałka opłatę na pokrycie kosztów zbierania, uprzątania oraz transportu i przetwarzania odpadów z produktów objętych opłatą?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Sosnowski Paweł
Odpowiedzi udzielono: 22 lipca 2024 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Jednostka gastronomiczna oferuje klientom napoje i żywność w kubkach i pojemnikach jednorazowego użytku, wykonanych z tworzywa sztucznego. Na części z tych opakowań widnieje logo firmy.

Czy restauracja oprócz opłaty konsumenckiej pobieranej od użytkownika końcowego powinna odprowadzać corocznie na konto Marszałka opłatę na pokrycie kosztów zbierania, uprzątania oraz transportu i przetwarzania odpadów z produktów objętych opłatą?

Tym samym czy w sprawozdaniu o produktach, opakowaniach i o gospodarowaniu opakowaniami z nich powstającymi składanym w BDO powinna wypełniać dział III tabele 4-6?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX