Czy przedsiębiorca, który prowadzi działalność gastronomiczną, polegającą m.in. na smażeniu frytek, powinien klasyfikować zużyty olej posmażalniczy pod kodem 02 03 04?
PYTANIE
Czy przedsiębiorca, który prowadzi działalność gastronomiczną, polegającą m.in. na smażeniu frytek, powinien klasyfikować zużyty olej posmażalniczy pod kodem 02 03 04 - surowce i produkty nienadające się do spożycia i przetwórstwa?
Czy może zużyty olej posmażalniczy należy wytwarzać pod kodem 20 01 25 - oleje i tłuszcze jadalne?
Przedsiębiorca ma wpisaną w KRS m.in. działalność sklasyfikowaną jako 10.31.Z (przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków), co zasadniczo powinno skutkować tym, że wytwarzany odpad powinien być kwalifikowany w grupie 02 - odpady z rolnictwa, ogrodnictwa, upraw hydroponicznych, rybołówstwa, leśnictwa, łowiectwa oraz przetwórstwa żywności - kwalifikacja w zależności od źródła powstawania - zgodnie z § 2 rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 9 grudnia 2014 r. w sprawie katalogu odpadów.
Czy właściwe i dopuszczalne prawnie jest stanowisko przedsiębiorcy, że wykonuje on usługę żywieniową i wytwarzany odpad (zużyty olej posmażalniczy) kwalifikuje w grupie 20 - odpady komunalne łącznie z frakcjami gromadzonymi selektywnie, pod kodem 20 01 25 - oleje i tłuszcze jadalne?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX