Czy przedsiębiorca, który prowadzi działalność gastronomiczną, polegającą m.in. na smażeniu frytek, powinien klasyfikować zużyty olej posmażalniczy pod kodem 02 03 04?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Nieaktualne, stan prawny na: 5 stycznia 2020 r.
Autor odpowiedzi: Jerzy Janusz
Odpowiedzi udzielono: 26 stycznia 2015 r.

PYTANIE

Czy przedsiębiorca, który prowadzi działalność gastronomiczną, polegającą m.in. na smażeniu frytek, powinien klasyfikować zużyty olej posmażalniczy pod kodem 02 03 04 - surowce i produkty nienadające się do spożycia i przetwórstwa?

Czy może zużyty olej posmażalniczy należy wytwarzać pod kodem 20 01 25 - oleje i tłuszcze jadalne?

Przedsiębiorca ma wpisaną w KRS m.in. działalność sklasyfikowaną jako 10.31.Z (przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków), co zasadniczo powinno skutkować tym, że wytwarzany odpad powinien być kwalifikowany w grupie 02 - odpady z rolnictwa, ogrodnictwa, upraw hydroponicznych, rybołówstwa, leśnictwa, łowiectwa oraz przetwórstwa żywności - kwalifikacja w zależności od źródła powstawania - zgodnie z § 2 rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 9 grudnia 2014 r. w sprawie katalogu odpadów.

Czy właściwe i dopuszczalne prawnie jest stanowisko przedsiębiorcy, że wykonuje on usługę żywieniową i wytwarzany odpad (zużyty olej posmażalniczy) kwalifikuje w grupie 20 - odpady komunalne łącznie z frakcjami gromadzonymi selektywnie, pod kodem 20 01 25 - oleje i tłuszcze jadalne?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX