Czy przedsiębiorca, który posiada food truck i zamierza prowadzić sprzedaż napojów alkoholowych w trzech lokalizacjach musi posiadać trzy odrębne zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Wilk Jakub
Odpowiedzi udzielono: 29 czerwca 2021 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Przedsiębiorca posiada food truck, w którym poza żywnością, chciałby sprzedawać piwo (do spożycia w miejscu sprzedaży). Food truck ma rotacyjnie stać w 3 lokalizacjach - przedsiębiorca w każdej posiada tytuł prawny do nieruchomości.

Czy istnieje prawna możliwość wydania zezwolenia stałego w takiej sytuacji?

Czy możliwe jest wydanie jednego zezwolenia na food trucka z określeniem 3 lokalizacji, gdzie będzie stał (oczywiście po weryfikacji, że wszystkie 3 lokalizacje oraz nr rejestracyjny food trucka są również wskazane w decyzji sanepidu)?

Czy jednak należałoby wydać na każdy adres 3 odrębne zezwolenie?

Ewentualnie, w przypadku gdy przedsiębiorca posiada już jedno stałe zezwolenie, aby móc sprzedawać piwo, może starać się o zezwolenia jednorazowe w ramach działalności food trucka?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX