Czy prawidłowe jest uznanie, że gdyby firma osobno magazynowała resztki roślinne (BIO) i zwierzęce, to wówczas pozostałości roślinne mogłyby być traktowane jako odpad, natomiast zwierzęce jako produkt uboczny?
PYTANIE
Firma prowadzi punkt gastronomiczny. Dotychczas odpady żywności (zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego) przekazywała na kartę przekazania odpadów. W tym roku otrzymała odpowiedź od odbiorcy, że nie będą potwierdzać kart przekazania, gdyż odpady gastronomiczne są produktem ubocznym i będzie wystawiany wyłącznie dokument handlowy. Gdyby firma osobno magazynowała resztki roślinne (BIO) i zwierzęce, to wówczas pozostałości roślinne mogłyby być traktowane jako odpad, natomiast zwierzęce jako produkt uboczny. Natomiast w przypadku gdy będą łącznie magazynowane pozostałości roślinne i zwierzęce, to taka mieszanina uznawana jest za produkt uboczny.
Czy takie stanowisko odbiorcy jest prawidłowe?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX