Czy pracownik, który nie ma kontaktu z żywnością, mechanicznie myjący naczynia oraz myjący ręcznie kubki w zakładowej jadalni, musi przechodzić badania sanitarno–epidemiologiczne?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Kościukiewicz Kazimierz
Odpowiedzi udzielono: 5 sierpnia 2014 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

W zakładzie pracy zatrudnione są osoby sprzątające, do obowiązków których należy utrzymywanie czystości w biurach, pomieszczeniach higienicznosanitarnych, toaletach, jadalni, czyli mycie okien, podłóg, stolików, blatów, opróżnianie koszy, dokładanie ręczników papierowych, uzupełnianie dozowników z mydłem, kremem. Ponadto panie sprzątające wkładają do zmywarki brudne naczynia jeśli znajdują się w zlewie, blacie, wyciągają ze zmywarki czyste i wkładają do szafek, ewentualnie myją brudne kubki ręcznie w zlewie pod bieżącą wodą i wkładają na suszarkę. Pracownik nie ma kontaktu z żywnością, nie przygotowuje posiłków.

Czy do czynności umycia naczyń, włożenia do zmywarki brudnych, wyjęcia i włożenia do szafek czystych naczyń potrzebne są pracownikowi badania sanitarno-epidemiologiczne?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX