Czy pracownicy mogą mieć dowolność w wyborze placówki gastronomicznej, w której będą kupować posiłki profilaktyczne?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Ambroziewicz Maciej
Odpowiedzi udzielono: 19 listopada 2019 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Po ocenie środowiska pracy przyznano pracownikom posiłki profilaktyczne. Ze względu na organizację pracodawca nie ma możliwości ich wydania.

Czy pracownicy mogą mieć dowolność w wyborze placówki gastronomicznej, w której będą kupować posiłki i napoje, przedstawiają następnie pracodawcy faktury?

Pracownicy często przemieszczają się i nie ma możliwości wskazania stałego punktu gastronomicznego. W rozporządzeniu dotyczącym posiłków profilaktycznych wskazano, iż muszą mieć one określoną kaloryczność i ilość np. węglowodanów itd.

W jaki sposób weryfikować te parametry, skoro zakup gorącego posiłku w punkcie gastronomicznym nie zawiera o tym informacji (na fakturze widnieje jedynie zapis o rodzaju i cenie posiłku)?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX