Czy pracownicy mogą mieć dowolność w wyborze placówki gastronomicznej, w której będą kupować posiłki profilaktyczne?
PYTANIE
Po ocenie środowiska pracy przyznano pracownikom posiłki profilaktyczne. Ze względu na organizację pracodawca nie ma możliwości ich wydania.
Czy pracownicy mogą mieć dowolność w wyborze placówki gastronomicznej, w której będą kupować posiłki i napoje, przedstawiają następnie pracodawcy faktury?
Pracownicy często przemieszczają się i nie ma możliwości wskazania stałego punktu gastronomicznego. W rozporządzeniu dotyczącym posiłków profilaktycznych wskazano, iż muszą mieć one określoną kaloryczność i ilość np. węglowodanów itd.
W jaki sposób weryfikować te parametry, skoro zakup gorącego posiłku w punkcie gastronomicznym nie zawiera o tym informacji (na fakturze widnieje jedynie zapis o rodzaju i cenie posiłku)?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX