Czy pracodawca musi uzyskać zgodę przedstawicieli pracowników na zapewnienie posiłków w postaci m.in. bonów, talonów, kuponów?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Łyjak Grzegorz
Odpowiedzi udzielono: 20 października 2019 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Pytanie dotyczy zapewnienia pracownikom możliwości spożycia posiłku profilaktycznego w czasie pracy w inny sposób niż wydanie jednego dania gorącego. Pracodawca, który posiada jedynie pomieszczenie socjalne, dostarczał pracownikom posiłki profilaktyczne w formie cateringu, poprzez wydawanie gorącego posiłku. Od tego roku tj. od listopada 2019 r. zgodnie z wprowadzoną zmianą rozporządzenia w sprawie posiłków profilaktycznych zakład chce zastąpić catering kuponami żywieniowymi na posiłek profilaktyczny. Powyższe podyktowane jest względami organizacyjnymi (m.in. prace wykonywane są przy oczyszczaniu gminy, awariach).

Czy w takiej sytuacji konieczna jest zgoda przedstawiciela załogi, czy jedynie konsultacja zgodnie z art. 23711a k.p.?

Pracodawca przedstawił przedstawicielowi załogi stan faktyczny, ale przedstawiciel załogi nie wyraża na to zgody.

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX