Czy pracodawca musi uzyskać zgodę przedstawicieli pracowników na zapewnienie posiłków w postaci m.in. bonów, talonów, kuponów?
PYTANIE
Pytanie dotyczy zapewnienia pracownikom możliwości spożycia posiłku profilaktycznego w czasie pracy w inny sposób niż wydanie jednego dania gorącego. Pracodawca, który posiada jedynie pomieszczenie socjalne, dostarczał pracownikom posiłki profilaktyczne w formie cateringu, poprzez wydawanie gorącego posiłku. Od tego roku tj. od listopada 2019 r. zgodnie z wprowadzoną zmianą rozporządzenia w sprawie posiłków profilaktycznych zakład chce zastąpić catering kuponami żywieniowymi na posiłek profilaktyczny. Powyższe podyktowane jest względami organizacyjnymi (m.in. prace wykonywane są przy oczyszczaniu gminy, awariach).
Czy w takiej sytuacji konieczna jest zgoda przedstawiciela załogi, czy jedynie konsultacja zgodnie z art. 23711a k.p.?
Pracodawca przedstawił przedstawicielowi załogi stan faktyczny, ale przedstawiciel załogi nie wyraża na to zgody.
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX