Czy pracodawca może zamiast posiłku profilaktycznego przekazać pracownikom bony żywieniowe, których realizacja jest możliwa tylko w opcji zamówienia jedzenia do zakładu pracy?
PYTANIE
Czy w przypadku gdy pracodawca, mimo ciążącego na nim obowiązku wynikającego z przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy, nie ma możliwości wydania pracownikom posiłków profilaktycznych, wystarczające będzie spełnienie tego obowiązku gdy pracodawca przekaże pracownikowi bon, talon, lunchpass do zrealizowania w punktach gastronomicznych?
Pracodawca nie będzie miał na swoim terenie żadnych punktów gastronomicznych jednak. Pracownik sam będzie musiał zorganizować ewentualne dostawy posiłków na teren pracodawcy (na dowóz).
Czy takie rozwiązanie będzie wystarczające w przypadku kontroli państwowej inspekcji pracy?
Pracownik nie może oddalić się z miejsca pracy na swojej przerwie, gdyż długość przerwy nie pozwala mu na pojechanie/powrót z miejsca oddalonego na zakup posiłku. Pracownik nie może w dniu swojej zmiany roboczej zrealizować bonu na posiłek (zmiany 6:00 -18:00 i 18:00-6:00).
Czy pomimo tego pracodawca dając bon wypełnia wymóg prawa?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX