Pytania i odpowiedzi
Status: Aktualne
Autor odpowiedzi: Kamińska Agata
Odpowiedzi udzielono: 29 czerwca 2015 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

W firmie zdarzają się przypadki znikania surowców na produkcji. Pracodawca podejrzewa pracowników, lecz nie wie kto oraz czy brygadziści nie są w zmowie.

Czy pracodawca może przeprowadzać wyrywkowe kontrole w związku z zaobserwowanymi brakami?

Czy kontrola może objąć wszystkich pracowników zmiany?

Ostatnio po zmianie znaleziono w firmie puste butelki po piwie. Pracodawca podejrzewa, że pracownicy piją na zmianach alkohol. lecz są to ilości niewywołujące widocznych objawów (tj. zataczania się, czy mamrotania), zwykle są to szkliste oczy, lepszy lub gorszy humor, lecz nie można jednoznacznie stwierdzić, że ktoś jest pod wpływem alkoholu.

Czy pojawiające się braki w surowcach oraz puste butelki po alkoholu mogą stanowić w kolejnych dniach podstawę do kontroli szafek i toreb, samochodów parkowanych na terenie zakładu oraz zbadania alkomatem losowo wybranych pracowników?

Gdzie jest granica między uzasadnioną kontrolą, a naruszeniem godności pracownika?

Czy w regulaminie pracy można zapisać możliwość przeprowadzania prewencyjnych kontroli przez pracodawcę?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX

Zaloguj się do LEX | Nie korzystasz jeszcze z programów LEX?