Czy pozostałości z podczyszczania ścieków w postaci resztek mięsa to produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Ćwiek Piotr
Odpowiedzi udzielono: 15 stycznia 2019 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Zakład prowadzi produkcję mięsnych wyrobów przeznaczonych do spożycia przez ludzi. W procesie produkcji stosowany jest surowiec poddany już wstępnej obróbce w innym zakładzie. Proces prowadzony w zakładzie polega na docinaniu fileta kurczaka, przyprawianiu, wstępnej obróbce cieplnej, zamrażaniu. Ścieki z mycia urządzeń produkcyjnych i pomieszczeń kierowane są do zakładowej podczyszczalni ścieków.

Czy pozostałości z podczyszczania ścieków w postaci resztek mięsa to produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego?

Czy należy je klasyfikować jako kategoria II czy kategoria III?

Czy oprócz klasyfikacji jako uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego należy je również traktować jako odpady?

Czy przekazując je np. do termicznego przekształcania wytwórca powinien wystawić kartę przekazania odpadów?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX