Czy pozostałości z podczyszczania ścieków w postaci resztek mięsa to produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego?
PYTANIE
Zakład prowadzi produkcję mięsnych wyrobów przeznaczonych do spożycia przez ludzi. W procesie produkcji stosowany jest surowiec poddany już wstępnej obróbce w innym zakładzie. Proces prowadzony w zakładzie polega na docinaniu fileta kurczaka, przyprawianiu, wstępnej obróbce cieplnej, zamrażaniu. Ścieki z mycia urządzeń produkcyjnych i pomieszczeń kierowane są do zakładowej podczyszczalni ścieków.
Czy pozostałości z podczyszczania ścieków w postaci resztek mięsa to produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego?
Czy należy je klasyfikować jako kategoria II czy kategoria III?
Czy oprócz klasyfikacji jako uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego należy je również traktować jako odpady?
Czy przekazując je np. do termicznego przekształcania wytwórca powinien wystawić kartę przekazania odpadów?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX