Czy podatnik, który prowadzi punkt gastronomiczny może korzystać ze zwolnień w zakresie ewidencjonowania sprzedaży za pośrednictwem kasy rejestrującej?
PYTANIE
Osoba fizyczna rozpoczyna działalność gospodarczą polegającą na wytwarzaniu własnej produkcji spożywczej i sprzedaży jej w stacjonarnym sklepie - tzw. garmaż. W ramach tej działalności nie jest planowana dla klienta żadna możliwość spożycia gotowego posiłku na miejscu w lokalu lub jego otoczeniu. Jedynym przedmiotem działalności będzie więc sprzedaż samodzielnie wyprodukowanych, gotowych posiłków np. sałatki, surówki, mięsa, produkty warzywne, które częściowo przed spożyciem mogą wymagać podgrzania, które kupujący będzie musiał wykonać we własnym zakresie. Czy taki rodzaj działalności uprawnia podatnika do skorzystania ze zwolnienia z kasy fiskalnej do limitu obrotów 20 000 zł rocznie? Jeśli podatnik powinien posiadać kasę od początku prowadzenia działalności, to czy musi to być kasa online?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX