Czy podatnik, który osiąga przychody z tytułu organizowania szkoleń kulinarnych, może skorzystać ze zryczałtowanej formy opodatkowania?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Nieaktualne, stan prawny na: 31 grudnia 2020 r.
Autor odpowiedzi: Jurek Marek
Odpowiedzi udzielono: 11 lipca 2017 r.

PYTANIE

Podatnik prowadzi działalność jednoosobową, jest kucharzem i świadczy usługi przygotowywania posiłków w restauracjach oraz organizuje szkolenia kulinarne. Od 2013 r. ma działalność gospodarczą i prowadzi PKPiR. Wystawia faktury na usługi, które świadczy. Klient nie sprzedaje posiłków tylko je przygotowuje. Przeprowadza również szkolenia kulinarne, ale do tych szkoleń kupuje produkty, które później są skonsumowane na koniec warsztatów w formie przyrządzonych posiłków. W CEIDG ma zgłoszone 56.29.Z, 56.10.A i B, 56.21.Z, 56.30.Z.

Czy klient od 2015 r. może przejść na ryczałt ewidencjonowany w wysokości 3%?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX